5 tips voor een persoonlijke benadering bij de inzet van online assessments

Het gebruik van online assessments is een waardevol instrument in selectie en talentmanagement. Het is belangrijk om een persoonlijke benadering te behouden bij de inzet van dit instrument. Kandidaten ervaren vaak spanning bij het invullen van een online assessment. Er kunnen resultaten uitkomen die de kandidaat niet had verwacht of liever niet had gezien. Of de kandidaat is bang voor een streng oordeel van de (potentiële) werkgever en wat wordt er precies met de resultaten gedaan? Een persoonlijke benadering is cruciaal als je online assessments inzet; het stelt kandidaten gerust, vermindert stress en bevordert een positieve ervaring. Dit leidt tot een betere weergave van hun ware capaciteiten en persoonlijkheid. Bovendien toont het respect voor de individuele waarde en inbreng van elke kandidaat. Een persoonlijke benadering creëert een inclusieve sfeer, waarbij het gevoel van erkenning en waardering wordt versterkt. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en het aantrekken en ontwikkelen van getalenteerde kandidaten die zich verbonden voelen met de organisatie op een persoonlijk niveau.

Hoe zorg je voor een persoonlijk benadering bij de inzet van online assessments?

We geven je graag 5 tips:

  1. Duidelijke Communicatie over het proces

Met duidelijke communicatie neem je vooraf zorgen weg die mogelijk bestaan bij kandidaten en voorkom je eventueel ook ‘gedoe achteraf’.

  • Communiceer voorafgaand aan het online assessment duidelijk met kandidaten over het gebruik en het doel van online assessments.
  • Maak eventueel afspraken over wanneer hij/zij het online assessment gaat invullen.
  • Vertel dat kandidaten altijd een toelichting krijgen op de resultaten en dat het een middel is om het gesprek aan te gaan, het online assessment is geen doel op zich.
  • Geef aan dat de resultaatbespreking vertrouwelijk is; alles wat de kandidaat vertelt blijft vertrouwelijk en mag niet zonder zijn/haar nadrukkelijke toestemming met anderen gedeeld worden.
  • Geef de contactgegevens van degene met wie kandidaten contact op kunnen nemen bij vragen.
  • Wees transparant over hoe de verzamelde gegevens worden gebruikt en bewaard. Geef duidelijk aan hoe lang de gegevens worden bewaard en wie er toegang toe heeft.

 

  1. Duidelijke communicatie over de inhoud
  • Vertel welke (intellectuele capaciteiten)tests en persoonlijkheidsvragenlijsten de kandidaat in gaat vullen, hoe lang dit duurt, wanneer hij/zij toegang krijgt tot de resultaten.
  • Maak duidelijk dat er geen goed en fout aan de resultaten zit, maar dat er gekeken wordt naar passendheid voor een (toekomstige) functie en ontwikkelpotentieel.

 

  1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het bespreken van testresultaten. Lees je van te voren goed in, zodat je een goed beeld hebt van het profiel van de kandidaat en de meest opvallende scores. Het helpt je op daar in het gesprek gericht naar te vragen, in plaats van te focussen op alle testresultaten. Bovendien laat je zien dat je in de ander investeert: je neemt de moeite om de resultaten te begrijpen en dit komt ook het gesprek uiteraard ten goede.

 

  1. Zorg voor Interactie:
  • Voorkom dat de resultaatbespreking een monoloog wordt van jouw kant: laat voldoende ruimte aan de kandidaat om op de toelichting te reageren en vragen aan jou te stellen.
  • Stel ook vragen aan de kandidaat: wat herkent hij/zij wel en wat niet? Kan de kandidaat voorbeelden geven waaruit blijkt dat diegene over een bepaalde competentie beschikt?
  • Stel je nieuwsgierig op door open vragen te stellen. Zo kom je erachter wat de kandidaat beweegt en wat hij in huis heeft

  1. Stimuleer Zelfreflectie:
  • Moedig kandidaten aan tot zelfreflectie na het assessment. Bijvoorbeeld door de resultaten met naasten te bespreken of over een aantal maanden een gesprek in te plannen om nog eens terug te kijken op de resultaten. Dit kan helpen bij het begrijpen van de resultaten en opgedane inzichten mee te nemen in de huidige of toekomstige functie.
  • Bied ook na het assessment mogelijkheden voor kandidaten om vragen te stellen over de resultaten en stimuleer open communicatie.

 

Conclusie:

Het gebruik van online assessments hoeft niet ten koste te gaan van de persoonlijke benadering in het wervingsproces. Door transparantie, interactie en goede begeleiding, kun je een evenwicht vinden tussen resultaatgerichtheid, efficiëntie en de persoonlijke touch. Het is van essentieel belang om kandidaten als individuen te behandelen en hun unieke kwaliteiten te waarderen, zelfs in het tijdperk van digitale assessments.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy