Het aantal openstaande vacatures is historisch hoog en de werkloosheid is sinds 2003 niet zo laag geweest. 84% van de ondernemers heeft te weinig personeel, wat van invloed is op de werkdruk onder personeel. Begin augustus waarschuwden bedrijfsartsen al dat daardoor meer mensen overspannen thuis komen te zitten. Dan heb je dus als ondernemer al te weinig personeel, komt een deel van je personeel thuis te zitten en wordt de werkdruk op de andere collega’s nóg hoger! En nieuwe collega’s vinden, helpt de werkdruk uiteraard te verlagen, maar hier wordt vaak te rooskleurig over gedacht. Begin april had 23% van de ondernemers de hoop nieuwe collega’s aan te nemen, maar in de praktijk is slechts 9% hierin geslaagd.
In deze tijd is het begrijpelijk dat veel werkgevers bezig zijn met wat er op dit moment moet gebeuren: ‘Ik heb nú personeel nodig. Er moet nú een vacature online geplaatst worden. We moeten nú een werving- en selectiebureau in de arm nemen’. En ja, er moet nog dagelijks veel werk verzet worden, maar juist in deze tijd is het van groot belang even achterover te zitten en in alle rust naar de situatie te kijken. In plaats van je naar buiten te richten eerst in de directe omgeving te kijken; wie werken er nu bij mijn organisatie? Wat zijn hun taken en welke talenten hebben ze? Wie ervaart er werkdruk en wie niet (of wie heeft nog niet (durven) zeggen dat ze werkdruk ervaren?)? Waar komen ze hun bed voor uit, waar liggen ze wakker van, waar hebben ze behoefte aan? Het is gemakkelijk om je blind te staren op het werven en aannemen van nieuw personeel, maar hebben werkgevers voldoende zicht op de talenten die op dit moment werkzaam voor hen zijn?
Een simpel advies voor werkgevers, ook in tijden van enorme werkdruk, is; maak tijd voor je mensen. Pak een kop koffie en ga het gesprek aan. Dat neemt niet direct de werkdruk bij iemand weg, maar het zorgt ervoor dat diegene zich gezien en gehoord voelt. Deel ook jouw zorgen; laat zien dat je mens bent. Het draagt bij aan een groter saamhorigheidsgevoel; we verzuipen in het werk, maar gelukkig wel als team! Nog een stap verder: besteed aandacht aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling met het inzetten van online assessments. Een mooi middel om het gesprek aan te gaan en diepgaander inzicht te krijgen in waar mensen blij van worden en waarvan niet, hoe ze omgaan met werkdruk en welke begeleiding zij prettig vinden. De inzichten helpen werkgevers ook het werk slimmer te verdelen; juist door mensen datgene te laten doen waar ze energie van krijgen én waar ze goed in zijn, helpt bij het ervaren van minder werkdruk. En laat de traditionele functietitels en takenpakketten gerust los en kijk over de grenzen van verschillende functies en afdelingen heen. De kans is behoorlijk aanwezig dat werkgevers al heel veel talent in huis hebben waarmee ze ‘de oorlog ook kunnen winnen’ of in ieder geval de werkdruk een stuk meer verlagen dan die nu is.
Meer weten over hoe online assessment jou kan helpen in het verlagen van de werkdruk op jouw personeel? Ik nodig je graag uit voor een kop koffie!